Menu
Winkelwagen

Fietsonderhoud

We hopen dat je blij bent met je nieuwe fiets. Om de levensduur van je fiets te verlengen is goed onderhoud aan de fiets cruciaal. Juist onderhoud zorgt er niet alleen voor dat je langer en met meer plezier kunt fietsen, maar zorgt er ook voor dat je aanspraak kunt blijven maken op je garantie. Op deze pagina vertellen we je alles wat je kunt doen om je fiets in topconditie te houden!

Onderhoud begint bij de montage van je fiets

Goed onderhoud begint bij het monteren van je nieuwe fiets. Natuurlijk monteer je de fiets zoals voorgeschreven in de montagehandleiding. Hierbij controleer je ook of alle boutjes en moertjes goed vast zitten. Verder adviseren we de fiets in te spuiten en in te vetten met roestwerende middelen om alle onderdelen van je nieuwe fiets goed te beschermen. Ook is het belangrijk dat je de stuur- en zadelpen nooit hoger monteert dan het kenmerk op de pen. 

Periodiek onderhoud door je fietsenmaker

Voor een lange levensduur is het belangrijk om je fiets regelmatig na te laten lopen door een fietsenmaker en deze een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Bike.nl adviseert een eerste onderhoudsbeurt na drie maanden (vanaf de aanschaf). Vanaf dit moment is je fiets ingereden en is het verstandig om bepaalde onderdelen na te lopen. Denk hierbij aan het nalopen van wielbouten, het afstellen van remmen en versnellingen en het controleren van speling op andere het balhoofd van de fiets. Zo zorg je ervoor dat je fiets fijn blijft rijden! Verder adviseren we om minimaal één keer per jaar met je fiets langs de fietsenmaker te gaan voor controle. Zo verleng je de levensduur van je fiets en kunnen eventuele versleten onderdelen tijdig worden vervangen. 

Lees ook goed de garantievoorwaarden van de fabrikant van je fiets door. Bij sommige fabrikanten kan de garantie zelfs vervallen als de fiets onvoldoende is onderhouden. In de garantievoorwaarden lees je precies wat er onder de garantie valt en welk onderhoud aan je fiets wordt voorgeschreven door de fabrikant.

Tips voor het zelf onderhouden van je fiets

Niet al het onderhoud aan je fiets hoeft door een fietsenmaker gedaan te worden. Ook jij kunt bijdragen aan goed onderhoud van je fiets! Maak je fiets bijvoorbeeld regelmatig schoon. Een fiets kan slecht tegen vuil en pekel in de winter is een echte vijand voor je fiets! Gebruik een schone doek in combinatie met water en milde zeep om je fiets te reinigen. Het gebruik van een hogedrukspuit raden we af, dit kan onder meer de lak van je fiets beschadigen. Na het wassen kun je de fiets poetsen met een droge doek, zodat je eventueel restvuil verwijdert en de fiets goed droog maakt. Velgen, spaken, schroeven en bouten kun je behandelen met zuurvrije vaseline of siliconenspray om roest tegen te gaan. De ketting spuit je in met kettingspray, zodat deze soepel loopt. 

Controleer ook regelmatig de bandenspanning van je fiets. Zijn je banden niet hard genoeg opgepompt, dan zul je merken dat het fietsen zwaarder gaat. Dit fietst niet alleen minder fijn, het zorgt ook voor extra slijtage en zelfs stootlekken en schade aan je velg zijn mogelijk! Op de band staat meestal een maximale bandenspanning genoteerd. Loop bij het oppompen van je banden ook even het loopvlak van de band na op slijtage en vervang je banden tijdig indien nodig.

Controleer versnellingen en remmen regelmatig

Om extra slijtage aan je versnellingen te voorkomen controleer je deze regelmatig. Als je merkt dat schakelen niet soepel gaat, of je versnelling hapert dan is het zaak om deze even opnieuw af te stellen. In de montagehandleiding van je fiets kun je lezen hoe je dit moet doen. Ook het periodiek controleren van je remmen is erg belangrijk. Niet alleen voor je veiligheid, maar ook om slijtage te voorkomen. De remblokken van je fiets dienen recht op de velg te staan. Loopt één van je remblokken tegen de velg aan? Dan zul je merken dat deze slijt tijdens het fietsen. Centreer dan je remmen, zodat de afstand tussen beide remblokken en de velg gelijk is. Na verloop van tijd dienen de remblokken vervangen te worden. De meeste remblokken beschikken over kleine inkepingen, die aangeven hoeveel slijtage er is opgetreden. Zijn deze inkepingen volledig weggesleten, dan is het tijd om je remblokken te vervangen!