Nu het weer steeds lekkerder weer wordt staat je kind natuurlijk te trappelen om naar buiten te gaan met zijn of haar kinderfiets. Dit is dan ook het perfecte moment om een nieuwe kinderfiets te kopen! We begrijpen dat je het misschien lastig vindt om een keuze te maken uit het ruime aanbod jongensfietsen en meisjesfietsen. Daarom hebben we met veel plezier deze kinderfiets checklist voor je opgesteld. Met behulp van deze checklist kun je de perfecte kinderfiets kopen voor jouw zoontje of dochtertje!

Het kopen van een kinderfiets voor je kleintje kan best lastig zijn, zeker als je voor de eerste keer een kinderfiets koopt. Vanaf ongeveer 3 of 4 jaar komt je zoontje of dochtertje in aanmerking voor een 12 inch kinderfiets. Deze fietsjes zijn speciaal ontworpen om je kindje op een veilige manier te leren fietsen. Zo is een 12 inch kinderfiets altijd uitgerust met zijwieltjes. Die geven ondersteuning bij het fietsen, zodat je kindje makkelijk het evenwicht kan bewaren. Is je kleine klaar voor de volgende stap? Dan zijn de zijwieltjes eenvoudig te demonteren, zodat je kindje zelfstandig kan fietsen op een 12 inch kinderfiets.

1 De juiste maat kinderfiets

In de jaren die volgen zal het regelmatig voorkomen dat je kindje uit zijn of haar kinderfiets groeit. Zeker met een groeispurt kan een kind snel uit een kinderfiets groeien. Gelukkig vind je bij Bike.nl voordelige kinderfietsen in alle maten! Omdat je natuurlijk wilt dat je kindje zo lang mogelijk van een jongensfiets of meisjesfiets kan genieten, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Dit is altijd het eerste uitgangspunt bij het kiezen van de perfecte kinderfiets. Met behulp van onze kinderfiets maattabel kun je aan de hand van de lichaamslengte, kledingmaat en leeftijd een goede inschatting maken van de juiste maat kinderfiets. Vaak nemen ouders het met beide voeten plat bij de grond kunnen als maatstaf voor de juiste maat kinderfiets. Fietst je kind op een fiets met zijwieltjes, zoals een 12 inch kinderfiets? Dan is het minder belangrijk om met de voeten plat bij grond te kunnen, omdat je kindje dankzij de zijwieltjes altijd stabiel kan blijven zitten op het kinderfietsje. Goed bij de pedalen en het stuur kunnen is het belangrijkst. Heb je de juiste maat kinderfiets bepaald? Check!

2 Op deze onderdelen van een kinderfiets moet je letten

Het volgende aandachtspunt in onze checklist is de afmontage van de kinderfiets, of met andere woorden: de gebruikte onderdelen. Natuurlijk wil je ervan verzekerd zijn dat je een veilige kinderfiets koopt. Zo zijn de meeste kinderfietsen voorzien van een dichte kettingkast. Een dergelijke kettingkast voorkomt dat je kindje in aanraking kan komen met de ketting en tandwielen en heeft als bijkomend voordeel dat de broek van je kindje niet vuil wordt. Ook het remsysteem van de kinderfiets is erg belangrijk. De meeste kinderfietsen zijn uitgerust met een terugtraprem, in combinatie met een V-brake handrem. Deze combinatie zorgt er niet alleen voor dat je zoontje of dochtertje goed kan remmen, je kindje leert zo ook op verschillende manieren te remmen! Een terugtraprem is voor kinderen vaak het makkelijkst, maar er zijn ook modellen kinderfietsen die zijn uitgerust met twee handremmen. Let hierbij goed op dat je kindje goed bij de remgrepen kan. Zijwieltjes zijn bij kleine maten kinderfietsen standaard, maar vanaf een 16 inch kinderfiets of 18 inch kinderfiets worden zijwieltjes meestal niet meer standaard meegeleverd. Je kunt zijwielen, die verkrijgbaar zijn voor een wielmaat tot 20 inch, natuurlijk wel los meebestellen. Een veilige kinderfiets is verder uitgerust met reflectoren. Is je kindje al wat ouder en fietst hij of zij af en toe in het donker? Dan is goede fietsverlichting natuurlijk een must. Let er ook op of het zadel en stuur van de kinderfiets die je op het oog hebt in hoogte verstelbaar zijn. Hierdoor kun je de fiets altijd perfect op je kindje afstellen en kan de fiets met je zoontje of dochtertje meegroeien. Als je kind de fiets gaat gebruiken als schoolfiets, dan zijn ook eventuele versnellingen of een handige voordrager zaken die je in overweging kunt nemen bij je keuze.

3 Type, kleur en ontwerp van de kinderfiets

We hebben nu alle praktische zaken besproken, waarmee jij als ouder een goede keuze kunt maken. Maar, dan vergeten we nog wel één belangrijk aspect. De fiets is namelijk niet voor jou, maar voor je kindje! En waar letten kinderen op? Juist, het uiterlijk van de kinderfiets! Met een leuke kinderfiets zullen kinderen vaker naar buiten gaan om te fietsen, en ook gemotiveerder zijn om te leren fietsen! Om te voorkomen dat je een kinderfiets koopt die niet in de smaak valt geven we je nog een aantal tips mee. Een kinderfiets in de favoriete kleur van je zoon of dochter valt bijvoorbeeld altijd in de smaak!

Als je op zoek bent naar een meisjesfiets, dan heb je de keuze uit verschillende leuke modellen. Zo zijn er meisjesfietsen in verschillende kleuren, met verschillende prints en voorzien van leuke accessoires. Wil je dochter bijvoorbeeld graag een voorrekje, poppenzitje of misschien wel een fietsmandje aan het stuur van haar meisjesfiets? Ook voor jongens is er veel keuze. Jongensfietsen zijn er in vrolijke felle kleuren, maar ook stoere kleuren zoals donkerblauw of zwart. Brede banden op de jongensfiets vallen bij je zoontje zeker weten in de smaak. Onder grotere jongens en meisjes zijn transportfietsen enorm populair. Kinder transportfietsen zijn verkrijgbaar vanaf 20 inch, maar ook als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een 16 inch kinderfiets of 18 inch kinderfiets vind je leuke fietsjes die voorzien zijn van een voordrager. Weet je niet precies wat je zoontje of dochtertje mooi vindt? Dan laat je hem of haar natuurlijk een aantal kinderfietsen op Bike.nl zien, die jij vooraf hebt geselecteerd op de juiste maat en prijs. 

4 Deze accessoires zijn onmisbaar op een kinderfiets

Het krijgen van een nieuwe kinderfiets is voor ieder kind een feestje. Maak dit feestje compleet met de leukste kinderfiets accessoires van Bike.nl! Denk hierbij aan spaakkralen, (bloemenslingers) of een leuke fietstoeter. Ga je een stoere transportfiets voor je kind bestellen? Dan kies je natuurlijk meteen een bijpassend fietskrat uit voor op de voordrager! Ook is een extra fietsslot een aanrader. Natuurlijk gaat je kindje nooit de straat op zonder kinderhelm. In ons assortiment kinder fietshelmen vind je vast en zeker een veilige fietshelm die bij de nieuwe kinderfiets van je kindje past! 

We hopen dat we je met deze checklist goed op weg geholpen hebben met het kopen van een nieuwe kinderfiets. We wensen je kind alvast heel veel veilige kilometers toe!