De tijd van nazomeren is voorbij, de blaadjes vallen weer van de bomen en we zien de koude dagen tegemoet komen. Dit betekent dat de wintertijd voordat je het weet alweer om de hoek komt kijken. Een tijd van gezelligheid en familie, maar natuurlijk ook een tijd van donkere dagen. Wil jij goed voorbereid zijn op de donkere dagen? Dan is het uiteraard belangrijk om te zorgen voor een goede fietsverlichting.

Veilig en verlicht op weg

Goed gezien worden willen we natuurlijk allemaal. Het maakt niet uit of je nou op je racefiets stapt, elke dag in het donker uit je werk komt of ‘s avonds nog even snel een boodschap doet op je stadsfiets. Goede fietsverlichting is belangrijk voor je eigen veiligheid en voor de weggebruikers om je heen. Bovendien staan er nog heel wat feestdagen op de planning en zou het zonde zijn als je geld op gaat aan een verkeersboete. Hoogste tijd dus om te checken of jouw fiets eigenlijk wel winterproof is en klaar is voor de donkere dagen. Maar waar moet je nou eigenlijk rekening mee houden en welke fietsverlichting is geschikt voor jouw fiets? Geen zorgen, wij vertellen hieronder alles wat je moet weten over jouw fietsverlichting.

Welke fietsverlichting voor welke fiets?

De ene fietsverlichting is de andere fietsverlichting niet, daarom is het allereerst belangrijk om te kijken naar wat voor fiets je hebt. Heb je een echte stadsfiets en fiets je meestal door bewoonbare gebieden? Dan heb je voldoende aan een normale lichtsterkte. In de stad of in de bebouwde kom zijn de meeste straten en wegen namelijk goed verlicht door lantaarnpalen. Gebruik je je dagelijkse fiets, racefiets of e-bike buiten de bebouwde kom? Dan zul je waarschijnlijk vaker langs slecht verlichte wegen of donkere weggetjes komen. In dit geval raden we je dan een sterke en goede fietsverlichting aan. Zo kun jij gemakkelijk die grote tak op de weg ontwijken en zie je op tijd wie er van rechts komt.De lichtsterkte is vooral van belang voor je voorlamp, maar uiteraard moet je er ook voor zorgen dat je achterlicht het doet. Hoe feller de lichtsterke hoe groter het aantal lumen is van je fietsverlichting. Wil je alleen gezien worden in het donker en fiets je door verlichte gebieden dan is een sterkte van 50 lumen een goede richtlijn. Wil je de weg goed verlichten en heb je een sterkere lamp nodig? Dan kan je beter kiezen voor verlichting van 100 tot 200 lumen.

Welke soorten fietsverlichting zijn er?

Je hebt veel verschillende soorten fietsverlichting. Ten eerste heb je de keuze uit vaste fietsverlichting of losse fietsverlichting. Losse fietsverlichting kun je snel aan je fiets bevestigen en kan handig zijn als je je fiets gebruikt voor korte afstanden. Het voordeel van vaste fietsverlichting is dat het stevig aan je fiets bevestigd is en dat deze verlichting meestal sterker is.

Ten tweede heb je verschillende soorten fietsverlichting, namelijk verlichting op batterijen, accu en een dynamo. Veel mensen kiezen voor verlichting op batterijen, omdat het makkelijk is en omdat de batterijen lang meegaan. Verlichting op accu is meestal sterker dan verlichting op batterij en heeft als voordeel dat die opgeladen kan worden. Tot slot heb je de dynamo of naafdynamo die gemonteerd is aan je fiets. Hiermee heb je een goede lichtsterke, weet je zeker dat je verlichting stevig vastzit en vergeet je natuurlijk nooit je verlichting.

Bike.nl voor al jouw verlichting

Naar welke fietsverlichting je nou op zoek bent, bij Bike.nl vind je alle fietsverlichting tegen een scherpe prijs. We hebben een ruim aanbod dat gaat van compacte achterlampen tot supersterke voorlampen. Neem een kijkje op onze webshop! Laat die donkere dagen dus maar komen, want jij bent verzekerd van de goede fietsverlichting.